Stekt tørrfisk med potetpuré og romesco

60 min

4 porsjoner

Tørrfisken er en av våre store, men litt glemte matskatter her i Norge. I dag eksporterer vi mer tørrfisk enn hva vi spiser her til lands. Vi ønsker å slå et slag for tørrfisken, og få den opp på matfatet vårt igjen. Nå får du kjøpt gryteklar tørrfisk som du kan legge rett på stekepanna. I vårt tilfelle har vi brukt tørrfisk fra L.Bergs Sønner, men bruk det beste fra ditt nærområde.

Ingredienser:

  • 200 gram Tørrfisk (pr. pers)

  • 1 kg Mandelpotet

  • 150 g Smør

  • 1.5 dl Melk eller fløte

  • 9 fedd Hvitløk

  • 350 g Soltørket tomat i olje

  • 70 g Mandler

  • 3 stk Sjalottløk

  • 1 stk Sitron

  • 2 dl Olivenolje

  • 200 g Grønn salat

Slik gjør du:

  1. Skrell og skyll potetene godt.
  2. Kok potetene med 5 fedd hvitløk til de er helt møre.
  3. Sil av vannet. Sett potetene tilbake på varmen og damp de helt tørre.
  4. Bruk en visp eller potetstapper til å mose potetene og hvitløken.
  5. Ha i smør og rør kraftig. Spe deretter på med fløte eller melk til ønsket konsistent. Smak til med salt og pepper.
  6. Grovhakk mandler og sjalottløk.
  7. Stek mandler lett gyllen i en kasserolle før du tilsetter løken.
  8. Ha på soltørkede tomater med olje, og skallet fra en sitron (kun det gule). Dekk over med ca 2 dl olivenolje og la det hele putre en god halvtime.
  9. Miks deretter alt med en stavmikser (skal ikke være helt glatt).
  10. Del opp fisk i ønskede serveringsstykker som du legger i en stekepanne. Strø på salt og pepper og stek først i kun olje til fisken er lys gyllen.
  11. Snu fisken og ha i en raus spiseskje med smør og 4 knuste hvitløksfedd.
  12. Øs fisken med det varme smøret og press over litt sitronsaft helt på slutten av steketiden. Fisken er perfekt når den så vidt «flaker seg» men henger sammen.
  13. Servering: Legg en god skje med potetpuré på en tallerken, etterfulgt av et stykke fisk som du topper med sausen vår (Romesco). Det hele toppes med grønn salat med olivenolje, sitronsaft og Maldon salt.

Husk at tørrfisk er et helt naturelt produkt, og må derfor krydres godt.